JHS Mønter info og shop

Mønt Blog med seneste nyt.

Unik Norsk 2 Speciedaler 1658 vurderet til 1,2 millioner Kr. på auktion hos Bruun Rasmussen Auktioner den 3. november, kan blive den dyreste mønt på en Dansk auktion.

Mønten blev solgt til 1.150.000 Kr. i Hammerslag pris.

Danmarks dyreste mønt

Et af årets mest spektakulære hammerslag var imidlertid noget så undseeligt som en mønt – en dobbelt speciedaler fra 1658, der er slået i Norge under den danske Kong Frederik III. Forud for auktionen blev den indleveret af en privatperson, der arvede mønten i 1982 af et familiemedlem med norske rødder. Siden da havde den ligget gemt i en kasse sammen med andre arvestykker. Manden tvivlede på, at indholdet i kassen havde nogen værdi, men tog alligevel turen til vores afdeling i Aarhus. I vurderingsreceptionen var personalet ved at tabe både næse og mund ved synet af mønten, der ikke hidtil er registreret og menes at være tiltænkt kongens kunstkammer i København. Mønten endte med at blive solgt på auktion i november til en norsk samler for et hammerslag på 1,15 mio. kr. og blev dermed Danmarks hidtil dyrest solgte mønt. 

Der findes kun et eksemplar af mønten: (Klik på mønten for stor størrelse af denne store mønt)

Denne hidtil ukendte og upublicerede mønt findes kun i dette ene eksemplar og er samtidig i en uhørt flot bevaringstilstand med helt skarpe detaljer.

- Det er en pragtmønt, som er dømt til at blive den dyreste mønt, der nogensinde er solgt på auktion i Danmark – både i kraft af dens sjældenhed, æstetiske appeal, kvalitet og historisk betydning. Mønten er utvivlsomt den mest spektakulære, Bruun Rasmussen nogensinde har udbudt på auktion. Vi glæder os derfor umådelig meget til at se, hvordan det går, udtaler Michael Fornitz, leder af Bruun Rasmussens møntauktioner, der i øvrigt tilføjer, at den enstående mønt vejer 57,5 gram.

På den ene side af mønten er det er billede af Frederik III, og på den anden side er der et billede af den norske løve med en økse i poterne.

Den unikke mønt har antagelig været tænkt som et præsentationsstykke til Frederik IIIs kunstkammer i København, men er – muligvis som følge af svenskekrigene – aldrig nået frem hertil, men har siden prægningen ligget upåagtet i familieeje i først Norge og siden Danmark.

Nyt ude nu er at mønten på en Vurderings dag blev indleveret i en rodekasse til BR's Aarhus afdeling, uden at ejeren vidste noget om værdien af mønten. Den havde ligget i en flytte kasse siden 1982, inden ejeren fandt den frem...

Hvad der har undret mig er, hvordan mon Kongens mønt kom i hænderen på en privat person i Norge!? 

Nyeste kommentarer

24.11 | 07:01

Hvor kan man købe denne her ?

19.12 | 16:59

??? jeg har i går modtaget nævnte katalog, man har ikke gidet at rette pris...

14.11 | 00:55

Hej BK, Nej, jeg køber ikke alm. danske årgangs mønter, men evt. andre m...

12.11 | 20:14

Køber du mønter?