Krugerrand en såkaldt ”bullion coin” - er en mønt hvis værdi er baseret på et værdifuldt metals indhold i mønten. Den Sydafrikanske Krugerrand var verdens første mønt med ounce guld som pålydende værdi. Mønten er opkaldt efter Stephanus Johannes Paul Kruger, en prominent Boer, der var modstander af det britiske overherredømme i Sydafrika og som blev den første præsident af Transvaal Republic den 30. december 1880. Krugerrand er en sammensmeltning af navnet Kruger og navnet på den møntenhed det Sydafrikanske møntsystem har, nemlig - rand. 1 troy-ounce guld bullion mønten med dens forskellige størrelser, er masseproduceret for at tilsikre, at alle har mulighed for at eje en guldmønt. Mønterne er lovlige at bruge i Sydafrika, men er oprindeligt ikke lavet til at handle med som almindelige mønter. Bullion mønten betragtes af de fleste som en samlermønt. Det er muligt at købe Proof og ucirkulerede udgaver, men der er ikke nødvendigvis produceret alle fire typer mønter hvert år. Proof udgaverne bliver som regel solgt med priser langt over deres oprindelige guldværdi, mens man kan købe de ucirkulerede udgaver fra det seneste år til guldprisen. Man skal regne med at betale en god del mere for tidligere årgange, da mange samlere efterspørger disse, det er specielt udtalt på de årgange, hvor udmøntningsantallet er lavt. Designet på forsiden af en Krugerrand er lavet af designeren Otto Schultz og viser et portræt kiggende til venstre af Kruger. Designeren C.L. Steynberg's gengiver på møntens bagside en stenbuk, hvilket er Sydafrikas nationaldyr. Krugerrands findes i fire størrelser, alle lavet af .9166 fin guld (22 karat) og hver af dem indeholder en præcis mængde rent guld. De fire mønttyper er: 1-ounce, 10-rand mønten (32.69 millimeter i diameter), der blev introduceret i 1967, senere udmøntedes tre andre versioner. De tre andre versioner blev alle introduceret i 1980, for at tilsikre at køberne nu kunne købe guld på en mere fordelagtig måde. Af de mindre mønter findes blandt andet en half-ounce guld mønt (27 millimeter, 5 rand), quarter-ounce guld mønt (22 millimeter, 2.5 rand) og tenth-ounce guld mønt (16.5 millimeter, 1 rand). Krugerrand var fra starten en succes og efterhånden som den blev populær i andre lande, førte den til, at mange andre guldproducerende lande begyndte at udgive deres eget svar på Krugerrand. På websiden wikipedia.com kan man læse følgende: "The success of the Krugerrand led to many other gold-producing nations minting their own bullion coins, including (in rough order of popularity) the American Eagles, Canadian Maple Leafs, Chinese Panda, British Britannias, and Austrian Philharmonics."
SYD AFRIKA udgav verdens første guld bullion mønt i 1967. Det var en 1-ounce Krugerrand, opkaldt efter Paul Kruger, nationens første præsident. Landets møntsystem hedder - rand, og deraf kommer navnet på mønten Krugerrand
At samle Krugerrand
Samlere der søger udgaver af de ucirkulerede Krugerrands, uanset størrelse, kan ofte finde disse hos de handlende, der har specialiseret sig i Krugerrands, d.v.s. handlende der køber og sælger dem som investeringsobjekter. Proof Krugerrands fra tidligere år kan også findes hos mønthandlere, men det er mere sandsynligt at finde dem via annoncer i møntkataloger, så som Coin World etc. Samlere kan også finde Krugerrands ved at bruge Internettet, da en stor del af sælgerne tilbyder Krugerrands til salg fra flere steder i verden. Anvendes søgeordet Krugerrand, vil en masse sider dukke op. På Internetauktionen Ebay.com ses ofte Krugerrands til salg, men man skal være opmærksom på de ofte store forsendelsesgebyrer der pålægges køber. Man kan købe Krugerrand fra indeværende år ved at tage kontakt direkte til South African Mint. South African Mint oplyser gerne hvor det er muligt at købe mønterne iblandt de mange forhandlere, der har forhandlingsret. Denne information kan fås på Internettet via linket:
Selvom Krugerrand i størrelse og guld finhed er magen til de udgaver der findes med American Eagle, som er produceret af United States Mint, handles Krugerrand i dag markant lavere. Det er en tendens der skabtes i forbindelse med udgivelsen af American Eagle i 1986. Samlere der ønsker at samle alle årstal og størrelser af Krugerrands har en stor opgave foran sig, idet udmøntningen for nogle år er meget lav. Den ucirkulerede udgave er i nogen årgange udmøntet i så lave oplag som nogle få hundrede og i andre årgange op til flere millioner. Proof udgaverne er produceret i et væsentlig lavere antal.
Krugerrand historie
Den første Krugerrand blev udgivet af South African Mint den 3. juli 1967. Udmøntning i de først år var meget lille, ca. 40,000 stk. i 1967 og 20,000 stk. i 1969. Mønterne blev først masseproduceret i 1970, da udmøntningerne steg til 211,000 stk., senere steg produktionen til 550,000 stk. i 1971. I de tidlige år, både udmøntede og solgte ”South African Mint” Krugerrands. Det ændrede sig imidlertid da den Sydafrikanske guldmineindustri i 1970 dannede selskabet International Gold Corp. (Intergold). Intergold begyndte at sælge guld til individuelle investorer i hele verden. De brugte den ucirkulerede udgave af Krugerrands til at sælge. South African Mint fortsatte med at sælge Proof versionerne. Fra indførelsen af Krugerrand i 1967, blev den ucirkulerede udgave af Krugerrand solgt med en meget lav fortjeneste, ca. 5 % over guldprisen. Mere end 46.3 million ounces (1,440 tons) eller 54.5 million mønter i alle fire størrelser, er blevet solgt i hele verden, hvilket gjorde Krugerrand til den mest succesfulde af alle solgte ”gold bullion coins”, ifølge South African Mint. I 1978 nåede salget højdepunktet, idet der blev solgt godt 6 millioner ounces. Højdepunktet kom efter det blev lovliggjort i USA den 31. december 1974, at enkeltmand måtte eje guld. Fra 1933 til 1974 var det kun tilladt i USA at eje guld, hvis det var betragtet som sjældent eller meget usædvanligt. Det var simpelthen ikke tilladt at eje bullion coins som Krugerrand eller moderne erindringsmønter som for eksempel den Canadiske 1967 Centennial of Confederation $20. Med ophævelsen af alle barrierer omkring ejerskab af guld, blev USA hurtigt et af verdens største markeder for sølv- og guldhandel og der var store penge af vinde eller tabe på de amerikanske børser. Krugerrands popularitet ændrede sig pludseligt i midten af 1980’erne i forbindelse med anti-apartheid. Under apartheidsstyret, indførte den Sydafrikanske regering meget strenge regler imellem sorte og hvide. Som reaktion på apartheid, valgte mange lande inklusiv USA, at blokere for import af nye Krugerrands. Man fortsatte imidlertid produktionen af Krugerrand i Sydafrika, men dog med et noget reduceret antal udmøntninger. Sanktionerne imod import af Krugerrand blev fjernet i 1990’erne og Apartheid endte officielt den 27. april 1994, hvor det første demokratiske valg blev holdt i Sydafrika. Krugerranden fik imidlertid ny konkurrence fra andre lande og den har aldrig siden genvundet den popularitet den havde op igennem 1970’erne og starten af 1980’erne.
Om guldmønter
Det har altid været populært at samle guldmønter. Guldmønter har været noget særligt, da man igennem århundreder har forbundet guld med det fineste metal. For samlere findes der et varia af guldmønter og kigger man uden for Danmarks grænser, vil man opleve at Danmark fylder meget lidt i den numismatiske verden når det gælder guldmønter.
Mest kendte guldmønt
Den mest kendte type guldmønt er Krügerrand. Den bliver fortsat anvendt som investeringsobjekt og handles i hele verden.
Danske guldmønter
I Danmark skal man en del år tilbage for at finde guldmønter der har været anvendt som gangbar mønt. De mest populære og nyeste danske guldmønter blev præget og anvendt i perioden 1873 - 1931. Af disse årgange findes et antal sjældne mønter, der på grund af et meget lille antal koster op til kr. 25.000 - 50.000. Før 1873 finder man også danske guldmønter - Christian D'or, Frederik D'or og gulddukater. Typisk for disse er, at de er meget dyre, da der kun findes et meget lille antal. Gulddukater kan dog fås til en rimelig pris, med mindre man samler udsøgte kvaliteter.
Nye danske guldmønter i 2005-2010
Den Kongelige Mønt besluttede at der i forbindelse med H.C. Andersens 200 års fødselsdag skulle præges en guld 10 krone, en sølv 200 krone og en almindelig 10 krone. Prisen på guld 10 kronen er sat til kr. 2000,-. Den udgives i 7000 eksemplarer.
Hvad koster en guldmønt?
Det første spørgsmål som oftest stilles af samlere er, hvor meget må en guldmønt koste. Prisdannelse på mønter sker som regel ud fra antallet af den pågældende mønt samt kvaliteten. Det er meget forenklet, men ikke desto mindre sandt. Dernæst kommer møntmetallet og for guld- og sølvmønter gælder det specielle, at de repræsenterer en metalværdi. Man kan med andre ord opleve, at en guldmønts værdi kun er guldprisen, fordi den er produceret i så stort et antal, at den som samlermønt kun har ringe værdi. En sådan mønt vil typisk blive handlet til guldprisen.
Mønten kan dog have større værdi end guldprisen, hvis den er eftertragtet eller har en meget høj kvalitet.
Hvad betyder det at handle til guldprisen?
For mange samlere betyder guldprisen ikke særlig meget, da det er mønten som sådan der har interessen. Guldprisen på mønter er kun interessant, hvis mønten ellers ikke har en samlermæssig værdi. Kan man ikke sælge sin mønt for en samlerværdi, kan man altid få guldprisen.
Guldprisen fastsættes internationalt hver dag og betyder kort og godt, at man for en mængde guld får en bestemt pris. Guldprisen regnes i ounze. Guldpriser / Valutakurser
1 ounze = 31.1035 g
(2005) - Hvis man så på guldprisen den 11. februar 2005 kl. 1200 var den US$ 422.80 for en ounze. Omregnet til Dkr. ved kurs 578,93 betyder det, at 31.1035 g guld kostede Dkr. 2447,71.
(2006) - Hvis man så på guldprisen den 11. februar 2006 kl. 1200 var den US$ 578.55 for en ounze. Omregnet til Dkr. ved kurs 623,63 betyder det, at 31.1035 g guld kostede Dkr. 3608,01.
(2010) - Hvis man så på guldprisen den 27. september 2010 kl. 1000 var den US$ 1298,00 for en ounze. Omregnet til Dkr. ved kurs 555,63 betyder det, at
31.1035 g guld kostede Dkr. 7148,00
Prisen på 1 g guld: 2447,71 / 31.1035 = Dkr. 78,69
Prisen på 1 g guld: 3608,01 / 31.1035 = Dkr. 116,00
Prisen på 1 g guld: 7148,00 / 31.1035 = Dkr. 229,81
En dansk guld 10-krone fra 1873 vejer 4,480 g og har finheden 0.900. Det svarer til, at der er 4,032 g guld i mønten.
En dansk guld 20-krone fra 1873 vejer 8,960 g og har finheden 0.900. Det svarer til, at der er 8,064 g guld i mønten.
Ved et simpelt regnestykke kan guldværdien (dagspris) for en guldmønt nu findes:
Guld 10 krone: 4,032 g x 78,69 = Dkr. 317,30
Guld 10 krone: 4,032 g x 116,00 = Dkr. 467,71
Guld 20 krone: 8,064 g x 78,696 = Dkr. 634,60
Guld 20 krone: 8,064 g x 116,00 = Dkr. 935,46
Guld 10 krone (H.C. Andersen 2005): 8,650 g x 78,69 = Dkr. 680,72
Guld 10 krone (H.C. Andersen 2005): 8,650 g x 116,00 = Dkr. 1003,40
Guldprisen svinger fra dag til dag. Ovenfor kan det ses, at guldprisen igennem det seneste år er steget med ca. 32,16 %. En oplysning som har stor betydning for de samlere, der bruger guldet/ guldmønterne som investeringsobjekt og som alene tænker på guldprisen.
Kilde:
http://www.schouwebcoins.dk/Guldpriser.htmEn lidt gammel webpage med megen info om mønter.
Krugerrand Guld mønt.